Emite conţinut

Caii si sanatatea cabalina

Tesutul de granulatie este de culoare roz; un material carnos, care, în mod normal ajuta la vindecarea tesuturilor moi. Tesutul de granulatie ar trebui sa se opreasca atunci când pielea noua incepe sa creasca in jurul ranii. Atunci când nu creste si încep sa de formeze movile, de-a lungul marginilor plagii si trebuie sa fie tratate; mugurii impiedica rana de la închidere si de la vindecarea completa. Mugurii apar, în mod normal, în ranile de pe partea inferioara a piciorului, dar se poate intampla si in alte parti ale corpului calului.

La cai,tifonul si bandajele pot ajuta o rana sa se vindece.

Mugurii reprezinta o excrescenta a tesutului granular la cai. Acest tip de carne creste rapid la cabaline, in special in zone care sunt implicate in locomotie, cum ar fi incheieturile. Mugurii cresc din exteriorul ranii si sunt mai mari decat rana din jurul lor. Daca nu sunt tratati, pot trece luni de zile pana cand o astfel de rana se vindeca, astfel incat animalul devine mai predispus la infectii. Sunt, de asemenea, si inestetice, mai ales la caii de expozitie. Mugurii poate fi tratati cu ajutorul produselor cumparate direct din magazine, dar cea mai buna modalitate de a scapa de aceasta complicatie este sa fie indepartati chirurgical de un veterinar.

Caii se ranesc foarte des in timp ce sunt pe pasune.

Ranile cailor incep sa se vindece in cinci minute de la momentul lovirii. Medicamentele obisnuite pentru grefele de piele ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor cailor. In majoritatea cazurilor, proprietarul calului poate ingriji rana fara ajutorul veterinarului. Daca rana este localizata langa o artera importanta, tendon sau ligament, sangereaza excesiv, perforeaza pielea in totalitate sau se infecteaza, chemati un veterinar imediat.In plus, caii care nu au facut un vaccin antitetanos vor trebui sa fie consultati de un veterinar pentru a li se administra unul.

Caii se pot alege cu rani deschise daca sar peste garduri.

Caii se pot rani in cazul in care dau peste garduri, se lupta cu alti cai, se lovesc de diverse lucruri din boxele lor si sunt muscati de alte animale. Ranile deschise includ incizii, laceratii, fisuri, perforatii, penetrari si abraziuni. O incizie este o rana curata  cu margini drepte care sangereaza. O astfel de rana se vindeca rapid de regula. Laceratiile si rupturile au margini neregulate si sunt insotite de echimoze, de acestea fiind indicat sa se ocupe un veterinar. Perforatiile pot fi grave, si ar trebui sa fie examinate de un veterinar.

Excrescentele de tesut granular sunt des intalnite la cai in cazul ranilor local

Ranile deschise acoperite de excrescente reprezinta o problema des intalnita la plagile de la nivelul inferior al picioarelor cailor. Tesutul granular se formeaza pentru a vindeca rana, dar in unele cazuri, devine proeminent, avand  un aspect de conopida roz. Aceasta complicatie poate fi explicata ca o hiperactivitate a celulelor dermei care cresc peste rana si care pot ajunge sa depaseasca in marime rana initiala. Excrescenta aceasta apare, in majoritatea cazurilor, la ranile localizate la articulatii sau in alte locuri care sunt solicitate la locomotie, la ranile din zonele fara prea multa masa musculara ( cum ar fi partea inferioara a piciorului) si la ranile  care s-au infectat deja. Deoarece excrescenta impiedica procesul de vindecare, este necesar un tratament eficient si rapid.