Emite conţinut

Dresajul cainelui

Ingrijirea unui pui de caine se poate dovedi un proces destul de dificil cu precadere daca animalul dumneavoastra de companie se afla in perioada in care ii cresc dintii. In general dintii cainilor incep sa creasca in jurul varstei de 4-6 saptamani. Caninii, insa, se dezvolta putin mai tarziu dupa varsta de 4-5 luni. In aceasta perioada cainii manifesta instinctul de a roade si musca lucrurile din mediul inconjurator mai mult decat de obicei. Daca animalul dumneavoastra de companie este un Chihuahua, acest comportament nu reprezinta o ameninatare majora. In cazul in care ati optat pentru un rottweiler, tendinta acestuia de a musca va poate intimida atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur. Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca acest tip de comportament poate fi corectat atunci cand cainele este inca mic.

Dresarea unui caine necesita rabdare si perseverenta. Cainii domestici sunt companioni loiali, iar prin adoptarea unui compotrtament adecvat ii puteti invata sa va proteje sau sa pazeasca locuinta dumneavoastra. Astfel, animalele dumneavoastra de companie va pot alerta atunci cand exista un pericol, si daca este nevoie pot chiar sa atace intrusul. Anumite rase, precum ciobanestii germani si rottweilerii, se potrivesc cel mai bine acestui rol. Rasele de talie mica, asa cum sunt terrierii, pot fi si ei dresati sa va protejeze fara a dezvolta un comportament agresiv. Pentru aceasta, insa, este recomandat sa oferiti cainelui comenzi simple si sa il recompensati atunci cand le indeplineste.

Momentul in care aratam prientenilor si familiei trucurile noi invatate de animalul nostru de companie, se poate dovedi o experienta care ne rasplateste toate eforturile depuse. Unul dintre cele mai impresionante tructuri pe care le poate invata cainele dumneavoastra este cel de a sta in 2 labute. Daca sunteti consecvent si transformati sedintele de dresaj pentru cainele dumneavoastra, acesta isi va insusi acest truc intr-un timp foarte scurt.

Dresajul cu ajutorul unui clicker este o metoda eficienta pentru a stimula comportamentul pozitiv al cainelui dumneavoastra. Clickerul este un dispozitiv care scoate un sunet scurt si discret atunci cand este activat. Dresajul cu clickerul reprezinta primul pas in educarea cainilor, cailor si chiar a pisicilor. In plus, atunci cand este combinata cu rasplata si consolidarea comportamentului pozitiv, aceasta metoda este o varianta eficienta, sigura si umana de a invata orice animal, orice.

Conform specialistilor este recomandat sa nu oferiti afectiune cainilor intr-un mod haotic si fara scop. Aceasta este una dintre cele mai importante conditii daca doriti ca acesta sa va asculte si chiar sa il invatati cateva tructuri. Perseverenta si consecventa sunt la randul lor foarte importante in aceasta privinta. Introduceti exercitiile de ascultare in rutina zilnica si transformati orice interactiune cu animalul dumneavoastra de companie intr-o experienta de invatare. Pentru aceasta, insa, este nevoie sa invatati cainele ca mai intai sa respecte reguli de ascultare de baza si, pe masura de progreseaza, sa il invatati tructuri amunzante si impresionante. Este posibil sa dureze o saptmana sau doua pana cand cainele dumneavoastra sa isi insuseasca o comanda. In plus, daca doriti sa il invatati tructuri complicate, incepeti cu exercitii usor de inteles.

Dresarea unui caine sa vina atunci cand este chemat inseamna sa va invatati animalul de companie sa asocieze acest comportament cu lucruri pozitive. Astfel, este foarte important ca atunci cand este chemat cainele sa nu asocieze obedienta cu lucruri neplacute. Cu alte cuvinte nu trebuie sa chemati niciodata cainele la dumneavoastra pentru a-l pedepsi sau pentru a desfasura alte activitati neplacute pentru el. In plus, dresarea cainelui sa vina langa dumneavoastra atunci cand este chemat reprezinta un pas vital si uneori ii poate salva chiar viata. In consecinta, invatarea unui caine sa asculte aceasta comanda merita tot timpul investit, chiar daca este vorba despre un animal incapatanat.

Cainii musca din motive variate, atunci cand se tem pentru siguranta lor si a stapanilor, au un comportament agresiv, nu stiu cum sa interactioneze in preajma oamenilor sau se confruta cu senzatii dureroase intense. Cea mai eficienta metoda de a dresa un caine sa nu mai latre este sa incepeti sedintele de antrenament imediat ce il aduceti acasa. Cainii maturi pot fi la randul lor dresati in aceasta privinta.

Cainii agresivi reprezinta o problema serioasa ce trebuie remediata in cel mai scurt timp. Desi factorii genetici joaca un rol important in aceasta privinta, principala cauza a agresivitatii unui caine este locul perceput in familie sau haita, din perspectiva cainelui. Astfel, atunci cand cainele are impresia ca este liderul haitei, cel mai probabil va deveni agresiv. Conform specialistilor cainii agresivi trebuie dresati cu ajutorul instructorilor experimentati.

Dresajul cainilor ca acestia sa nu isi faca nevoile in casa este unul dintre cei mai importanti pasi pentru integrarea unui caine in familie. Totusi acest lucru devine inutil daca nu va invatati cainele sa va comunice nevoile sale. Astfel, exista multe metode prin care animalul dumneavoastra de companie va poate transmite faptul ca trebuie sa mearga afara sa isi faca nevoile. In momentul in care cainele dumneavoastra latra, priveste spre usa sau suna clopotelul agatat de usa, cel mai probabil doreste sa va transmita ca trebuie sa isi faca nevoile.

Invatarea cainelui sa accepte lesa este un aspect foarte important pentru dresajul acestuia. Acest lucru nu este usor insa, intrucat majoritatea puilor si chiar a cainilor adulti resping atat zgarda cat si lesa, in fazele initiale ale dresajului. Pentru siguranta animalului dumneavoastra de comnpanie este totusi imporant ca acesta sa accepte sa fie scos la plimbare cu lesa. Desi se poate dovedi un proces de durata sau anevoios, cu perseverenta si antrenament scopul dumneavoastra poate fi atins.