Emite conţinut

Dresajul si comportamentul pisicii

Multi proprietari de animale se intreaba daca pisicile lor sunt gestante atunci cand acestea iau brusc in greutate sau vin in contact cu motani nesterilizati. In plus, in cazul pisicilor, datorita faptului ca perioada de gestatie este de numai 63 de zile, acest lucru va poate scapa din vedere. Pentru a va covinge daca pisica dumneavoastra este gestanta sau nu, trebuie sa urmariti atat simptomele fizice cat si comportamentul pisicii.

In general pisicile sunt firi solitare si independente. Cu toate acestea, pisicile domenstice se pot dovedi extrem de afectuoase. Limbajul corpului unei pisici poate oferi proprietarului indicii clare cu privire la nevoile pisicii sale. Astfel, miscarea urechilor, cozii, a capului si chiar a intregului corp au menirea sa va transmita care este starea de spirit a pisicii, precum si care sunt nevoile sale speciale.

Pisicile mostenesc simtul de a-si face nevoile intr-un singur loc. Astfel, daca pisica dumneavoastra nu doreste sa isi marcheze teritoriul, aceasta nu va cauta mai multe locuri din casa unde sa isi faca nevoile. In plus, daca pisica incepe sa isi faca nevoile in alt loc din casa, cauza poate fi o problema legata de ladita cu nisip, sau o problema de sanatate. Amintiti-va ca asa cum pisicile isi curata blana constant, tot asa se asteapta ca nisipul din ladita sa fie in permanenta curat.

Daca deja detineti o pisica, probabil ca stiti ca aceste animale au propria gandire si propria personalitate. Fiind atat de independente si de incapatanate, comportamentul negativ al pisicilor poate deveni o sursa de frustrare pentru stapani. Daca va confruntati cu o astfel de situatie nu este nevoie sa o transformati intr-o batalie impotriva pisicii dumneavoastra. Deasemenea o pisica fericita nu inseamna o pisica ce are permisiunea sa faca tot ceea ce isi doreste. Din fericire exista cateva metode prin care puteti corecta problemele de comportament ale pisicii dumneavoastra.

Comportamentul negativ al pisicilor poate fi declansat de incapacitatea stapanilor de a intelege personalitatea acestora. Pisicile nu pot fi dresate in acelasi fel ca si cainii si, in plus, nu raspund pozitiv relatiei stapan/supus. O pisica nu poate fi disciplinata folosind violenta intrucat acest comportament din partea stapanilor va intensifica atitudinea negativa a pisicii sau o va face sa fuga din calea acestora. In acelasi fel, daca tipati la o pisica aceasta va interpreta gestul dumneavoastra ca pe o atentie pe care i-o acordati si nicidecum nu va fi intimidata. Din fericire, exista posibilitatea sa dresati o pisica pentru ca aceasta sa devina mai docila si ascultatoare.

Adoptarea metodei potrivite pentru a impiedica pisica sa urineze pe mobila face diferenta intre o canapea pe care o puteti avea cat mai mult timp si aruncarea acesteia in cel mai scurt timp. Pisicile isi marcheaza teritoriul cu urina, substanta ce are un miros puternic, asemanator amoniacului. Din nefericire unele pisici isi pot forma un obicei din a urina pe mobila din casa. Acest obicei poate fi, insa, corectat daca adoptati masurile corecte pentru a face pisica sa inteleaga faptul ca acest comportament nu este acceptabil.

Pentru ca pisica dumneavoastra sa poata folosi toaleta, modificarile pe care trebuie sa le faceti sunt minore. In plus, odata ce pisica a fost dresata in aceasta privinta, modificarile efectuate pot fi indepartate. Perioada de dresaj are in mod normal o durata de 3 saptamani, timp in care este necesar sa mutati ladita cu nisipul pisicii tot mai aproape de toaleta. Odata ce distanta s-a micsorat considerabil, este necesar sa asezati un vas de metal in toaleta. Cu timpul pisica dumneavoastra nu va mai avea nevoie nici de acest vas metalic, ci isi va face fara probleme nevoile in toaleta.

Multe dintre pisicile fara stapan, cu precadere masculii, isi marcheaza teritoriul cu ajutorul urinei. Din moment ce, probabil ca nu sunteti dispusi sa cheltuiti bani pentru a steriliza o pisica fara stapan, este necesar sa efectuati unele schimbari in locurile unde aceste animale isi marcheaza teritoriul. Din fericire, exista cateva metode pe care le puteti adopta pentru a corecta obiceiul pisicilor de a-si marca teritoriul.

In mod normal pisicile obisnuiesc sa isi acopere urmele dupa ce urineaza, astfel ca atunci cand acestea isi fac nevoile pe covor in loc sa foloseasca ladita pentru nisip, acesta reprezinta indiciulunei afectiuni emotionale sau medicale. Pisicile sunt animale foarte sensibile, motiv pentru care chiar si cea mai mica problema le poate determina sa urineze pe covor. Astfel, in momentul in care ati identificat cauza acestui comportament , procesul de remediere este destul de usor.

Aducerea unui copil pe lume afecteaza multi factori din viata noastra, inclusiv animalele de casa. Daca pana in acel moment pisicile se simteau cu siguranta in centrul atentiei, odata cu aducerea nou-nascutului acasa, va lua nastere un sentiment asemanator rivalitatii intre frati. Pentru a va asigura ca pisica ramane in continuare fericita si se poate adapta acestei schimbari, este necesar sa o ajutati sa se familiarizeze cu prezenta nou-nascutului. Aceasta perioada de tranzitie nu este una usoara, indiferent de cat de mult va dati silinta. Din fericire exista cativa pasi care va vor ajuta sa minimizati stresul pisicii atunci cand copilul este adus acasa.