Emite conţinut

Gaini, pasari de curte, pasari salbatice

Daca dorinta de independenta si nevoia de a manca sanatos, v-a determinat sa amenajati un cotet pentru gaini chiar la dumneavoastra in curte, probabil ca va intrebati daca exista vreo cale de a creste productia de oua a gainilor. Dieta, temperatura, lumina, canitatea de apa consumata, parazitii si unele boli, constituie factori care influenteaza procesul de ouare. Pentru a creste numarul de oua produse de gainile dumneavoastra, exista cativa pasi pe cari ii puteti urma.

Indiferent daca detineti gaini ca animale de companie sau le cresteti pentru carne si oua, aceste pasari trebuie hranite. Gainile consuma o cantitatea considerabila de graunte si mancare pentru gaini. In consecinta, daca aveti un numar mai mare de gaini probabil ca veti dori sa instalati un dispozitiv pentru hranirea acestora.

Umiditatea intr-un incubator este masurata cu ajutorul unui higrometru, sistem alcatuit din 2 termometre. Unul dintre termometre contine un capat special, care trebuie sa fie in permanenta ud. Valorile indicate de termometrul cu capat ud vor fi comparate cu cele indicate de termometrul cu capat uscat, fiind analizate cu ajutorul unui tabel. Umiditatea din incubator este influentata intr-o oarecare masura de umiditatea spatiului inconjurator. Pentru a controla nivelul de umiditate din incubator trebuie sa ajustati cantitatea de apa din recipientul plasat in interiorul incubatorului.

Pregatirea oualor pentru incubator este un procesul minutios, care implica atentie si cateva cunostinte de baza in acest domeniu. Astfel, pentru a detine certitudinea ca ouale vor ecloza, este necesara setarea unei temperaturi optime, marcarea corecta pentru a sti in ce directie trebuie intoarse. Din fericire, daca sunteti incepatori in acest domeniu, exista cativa pasi simpli pe care ii puteti urma pentru a pregati ouale in aproximativ 24 de ore.

Asemeni oricarei vietati, puii de gaina necesita multa atentie si grija, cu precadere in timpul primelor zile de viata. Acestia trebuie tinuti intr-un mediu calduros, sigur, avand in permanenta mancare si apa. Ingrijirea si hranirea puilor de gaina se poate dovedi un proces anevoios, insa de multe ori cei care investesc in aceasta activitate se simt recompensati.

Atunci cand incercati sa incubati oua de rata este foarte important sa va dati seama daca ouale alese sunt fertile. Acest lucru este necesar pentru a tine sub control numarul ratelor, precum si pentru a evita clocirea oualor nefertilizte, fapt care va duce la raspandirea unui miros extrem de urat in clocitoare.

Ratele incep sa depuna oua inca de la varsta de 6 luni, un procent de 90% dintre aceste pasari depunand un ou in fiecare zi. Acest proces are loc in general noaptea sau dimineata foarte devreme. In consecinta, atunci cand va treziti este recomandat sa nu intarziati sa adunati ouale de rata pentru a evita murdarirea excesiva a acestora. Deasemenea pentru a evita contaminarea cu bacterii trebuie sa puneti separat ouale murdare si pe cele curate.

In ultimii ani in mass-media au fost difuzate diverse cazuri de epidemii in randul gainilor, ca urmare a conditiilor necorespunzatoare din cotete. Desi aceste probleme apar in general in cadrul fermelor comerciale, care detin zeci de mii de pasari, epidemiile se pot manifesta si in spatii mai restranse. Principala cauza a acestei probleme consta in lipsa conditiilor salubre, motiv pentru care este extrem de important sa curatati si sa dezinfestati spatiile unde tineti gainile, la intervale de timp constanate.

Inainte ca gainile sa atinga maturitatea sexuala, este extrem de greu sau chiar imposibil sa distingem sexul acestor pasari. In momentul in care ele depasesc varsta pubertatii, apar anumite caracteristici sexuale secundare, care fac distinctia clara intre masculi si femele. Astfel, daca gaina in cauza nu a fost sterilizata la o varsta frageda sau se confrunta cu defecte genetice ale zonei genitale, determinarea sexului este un proces extrem de simplu. Daca totusi aveti dubii, este recomandat sa va adresati unui medic veterinar.

Mancarea pentru gaini, asemeni hranei noastre, se poate strica sau poate atrage rozatoarele in cazul in care nu este depozitata asa cum trebuie. Pentru a nu face risipa de bani si mancare, este recomandat ca hrana gainilor sa fie depozitata in recipiente speciale, iar acestea la randul lor sa fie asezate in spatii sigure. Acest lucru va preveni, pe de o parte, contaminarea hranie pentru gaini, si va bloca, pe de alta parte accesul rozatoarelor. Recipientele pentru mancare nu sunt scumpe, putand fi achizitionate de la orice magazin.