Emite conţinut

Iepuri

Ingrijirea unei iepuroaice si a puilor sai poate fi un proces intimidant pentru proprietarii fara experienta si asta cu atat mai mult cu cat comportamentul acestor animale in aceasta perioada este diferit fata de cel al cainilor sau pisicilor. De exemplu, iepuroaicele nu obisnuiesc sa stea numai in cuib, motiv pentru care proprietarii adesea deven speriati de faptul ca puii nu sunt bine ingrijiti. Ceea ce este foarte important insa este cunoasterea momentelor cand se poate interveni si a momentelor cand natura isi urmeaza firea.

Cresterea unui iepure vine cu responsabilitatea de a avea grija ca acest animal sa fie ingrijit si sanatos. In anumite momente ale vietii sale iepurele poate incepe sa isi ciuguleasca propria blana, lucru care va cauza probeme de digestie si alterarea starii generale de sanatate. Din fericire cauzele care duc la acest comportament pot fi remediate cu multa usurinta.

Iepurii mesteca sau rod rigips atunci cand le este foame, sunt plictisiti sau atunci cand dezvolta cate un obicei prost. Conform medicilor specialisti cauzele acestui comportament sunt deopotriva fizice si psihologice. In consecinta este necesara o combinatie de metode pentru a corecta acest obicei.

In general iepurii naparlesc de 2 ori pe an, proces in timpul caruia blana cea veche este inlocuita de un strat nou. Conform specialistilor naparlirea are loc din motive variate inclusiv paraziti, periaj excesiv sau infectii. In general iepurii pitici isi ingrijesc singuri blana, insa in perioada naparlirii este nevoie de interventia stapanilor intrucat aceste animale nu au capacitatea de a regurgita blana. Astfel, daca iepurele dumneavoastra pitic este sanatos si totusi observati ca blana incepe sa ii cada excesiv, trebuie sa urmati cativa pasi simpli pentru a-i asigura acestuia confortul de care are nevoie.

Chiar daca iepuroaica se afla sau nu in preajma puilor sai, cu sigurnata v-ati intrebat macar o data daca acestia sunt hraniti. Pentru a elimina orice urma de indoiala exista cativa pasi simpli pe care ii puteti urma, astfel incat sa va asigurati ca puii de iepure primesc hrana necesara.

Iepurii care sunt masculi sunt considerati animale de companie minutate, insa mirosul lor poate fi adesea neplacut. Ca orice animale, iepurii necesita atentie si ingrijire, inclusiv in ceea ce priveste blana. Ingrijirea acestui animal atrage dupa sine venirea in contact cu mirosul neplacut emanat de acesta. Din fericire exista catoiva pasi simpli pe care ii puteti urma pentru a tine mirosul neplacut al iepurilor sub control.

Custile duble, sau custile supraetajate sunt metode eficiente pentru a tine animalele de casa. Aceste custi sunt prevazute cu 2 nivele, interconectate cu o rampa (ce poate fi blocata). Acest tip de custi nu este eficient numai pentru animale care beneficiaza de mai mult spatiu de miscare, ci si pentru propietar, acesta economisind putin spatiu. Asa cum am mentionat deja, accesul intre custi poate fi blocat pentru a preveni imperecherea, raspandirea unor boli sau bataile intre iepuri.

In cazul iepurilor antibioticele sunt prescrise cand acestia contacteaza o infectie bacteriana. Desi antibioticele sunt prescrise de medicul veterinar, exista posibilitatea ca tratamentul sa poata fi administrat si acasa. Cu toate ca iepurii sunt animale calme, in aceste situatii devin agitati si capriciosi ca urmare a disconfortului produs. Este extrem de important ca medicamentele sa fie administrate in functie de recomandarile si indicatiile medicului specialist.

Iepurii se pot accidenta cu usurinta la labute, lovindu-se de obiecte dure sau jucandu-se putin mai violent. Leziunea poate fi minora, sau dimpotriva foarte severa, acest lucru fiind greu de stabilit deoarece iepurii au obiceiul sa isi ascunda durerea. In cazul in care animalul dumneavoastra de companie se confrunta cu un asftel de accident este recomandat sa va adresati imediat medicului specialist.

Odata ce ati decis ca animalul dumneavoastra sa se inmulteasca, este necesar sa pregatiti un spatiu special pentru iepuroaica si viitorii pui. Pe piata exista custi speciale pentru acest lucru, insa puteti realiza chiar dumneavoastra o astfel de cusca folosind resurse minime. Agatati cusca pentru pui de podeaua custii pentru a stimula instinctul natural al iepuroaicei.