Emite conţinut

Ingrijirea pisicilor

In vreme ce unele pisici sunt supraponderale, altele incearca din rasputeri sa castige cateva kilograme. In cazul in care pisica dumneavoastra este subponderala, simptom insotit de varsaturi, diaree, letargie sau caderea excesiva a blanii, este foarte important sa va adresati unui medic veterinar in cel mai scurt timp. Daca totusi pisica dumneavoastra nu este bolnava, insa scaderea in greutate va ingrijoreaza, trebuie sa stiti ca exista cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a o ajuta sa se ingrase.

Ingrijirea unei pisici nu trebuie sa se transforme intr-o munca dificila. Puteti sa ii oferiti pisicii dumneavoastra lucrurile de care are nevoie, concentrandu-va atentia asupra a 5 planuri esentiale. In schimb animalul dumneavoastra de companie va va oferi multa dragoste, afectiune si numeroase momente amuzante.

Fosforul este esential pentru dezvoltarea fizica a pisicii dumneavoastra, cu precadere a sistemului osos, dintilor si a structurilor celulare din organism, in primul rand datorita interactiunii cu un alt element, calciu. Cantitatea de calciu si fosfor necesara fiecarei pisici variaza in functie de varsta si starea de sanatate a animalului dumneavoastra de companie. In consecinta se recomanda consultarea unui medic veterinar.

In general pisicile sunt capabile sa isi ingrijeasca singure blana, insa atunci cand se murdaresc prea tare sau atunci cand devin supraponderale este recomandat sa luati atitudine. Desi pisicile nu suporta sa isi ude blana, acest lucru este necesar pentru mentinerea unei igiene corespunzatoare. Deasemenea aceasta aversiune a pisicilor fata de apa face ajutorul unui alt membru al familiei indispensabil.

Urechile pisicilor sunt foarte sensibile si se pot infecta cu usurinta ca urmare a acumularii bacteriilor si a cerumenului. Deasemenea urechile pisicilor sunt predispuse infectiei cu capuse, conditie medicala care daca nu este tratata la timp poate duce la aparitia problemelor de mentinere a echilibrului. In cazul pisicilor ale caror urechi nu contin decat cerumen, curatarea se face cu usurinta fiind necesara o cantitate mica de peroxid. Atunci cand curatati urechile unei pisici este foarte important sa fiti gentili si sa actionati cu grja. Urmand tehnicile necesare veti putea realiza acest lucru cu succes si fara prea mult stres.

Cu exceptia momentelor in care pisica dumneavoastra mananca ton, respiratia urat mirositoare (halitoza), indica o afectiune grava a pisicii dumneavoastra, precum diabet stomatita, afectiuni renale, o tumoare bucala sau afectiuni pulmonare. Cea mai frecventa cauza a halitozei ramane insa boala parodontala. Tratarea cauzei care duce la aparitia halitozei este principalul pas spre a scapa de respitatia urat mirositoare a pisicii dumneavoastra. In cazul in care aceasta manifestare apare in asociere cu afectiunile gingivale, respiratia urat mirositoare poate fi combatuta cu ajutorul unor remedii naturiste.

Taierea unghiilor de la picioarele posterioare ale unei pisici previne distrugerea mobilei si a covoarelor. In cazul acestei activitati unele pisici sunt cooperante, in vreme ce altele vor protesta vehement. Taierea unghiilor de la picioarele posterioare necesita multa atentie din partea dumneavoastra astfel incat sa nu atingeti nervul de la acest nivel. Sfatul specialistilor in acest caz este taierea unor portiuni mici din unghie de mai multe ori. Desemenea este recomandat ca aceasta activitate sa aiba loc imediat dupa taierea ghearelor de la picioarele anterioare ale pisicii.

Pisicile au nevoie de o alimentatie bogata in proteine si cu un nivel scazut de carbohidrati. Pentru a mentine sanatatea pisicii dumneavoastra, precum si pentru a preveni aparitia afectiunilor digestive este necesar ca alimentatia acesteia sa cuprinda aminoacizi, fibre, carbohidrati si acizi grasi. Ficatul are un continut bogat de fier, cupru si magneziu, elemente esentiale in alimentatia unei feline. In plus, pisicile iubesc acest fel de mancare.

Pisicile domestice sunt mai putin active din punct fizic si mananca mai mult decat pisicile aflate in libertate. Conform statisticilor aproximativ 25-30% din pisicile aflate in evidenta unui medic veterinar cantaresc mai mult decat greutatea normala in functie de rasa, sex si varsta. Pisicile care depasesc doza zilnica de mancare sunt predispuse riscului de aparitie a problemelor de imperechere, problemelor urinare, diabetului, icterului, etc. Din acest motiv este recomandat sa supravegheati cu atentie alimentatia pisicii dumneavoastra.

Formarea ghemotoacelor de blana este un fenomen specific pisicilor cu blana lunga, asa cum sunt cele persane. Ghemotoacele de blana se formeaza cu precadere in timpul anotimpului cald atunci cand stratul protector se desprinde. In cazul in care pisica dumneavoastra nu este periata zilnic acest strat se va prinde de firele exterioare de blana, formandu-se astfel ghemotoacele. In consecinta este recomandat sa periati si sa ingrijiti blana pisicilor in fiecare zi.