Emite conţinut

Retele de calculatoare

Sistemul de operare Windows este prevazut cu utilitarul Network Connections, menit sa inregistreze toate retelele la care se poate conecta un calculator. Network Connections stabileste o baza de date, in care fiecare intrare denumeste tipul conexiunii (de exemplu Wi-Fi sau conexiune prin cabluri Ethernet), precum si alti parametri ai protocolului de conectare. Fiecare intrare contine toate informatiile necesare realizarii si mentinerii conexiunii, astfel incat utilizatorul sa nu trebuiasca sa retina toate aceste detalii. Asemeni oricarei baze de date, Network Connections contine si informatii invechite sau care nu mai sunt necesare utilizatorului. Aceste informatii pot fi sterse din baza de date folosind Network Setup Wizard.

Local Area Connections (LAN), sau asa cum a fost tradusa aceasta sintagma in limba romana, „retea locala de calculatoare”, este extrem de importanta pentru share-urirea imprimantei sau a altor dispozitive perfierice. Cel mai important aspect al unei retele locale de calculatoare consta in posibilitatea share-urii folderelor si informatiilor de pe un calculator, astfel incat acestea sa poata fi accesate si de alti utilizatori ai aceleasi retele. Sistemul de operare Windows 7 ofera posibilitatea share-urii informatiilor de pe computerul dumneavoastra intr-un mod extrem de simplu si eficient.

Local area connection, prescurtat LAN este denumirea din limba engleza pentru „retea locala de calculatoare”. LAN-ul reprezinta un ansamblu ce calculatoare dintr-o zona spatiu limitat precum un spital, o cladire de birouri sau o scoala. Reteau locala de calculatoare poate fi realizata fie cu ajutorul cablurilor Ethernet, fie wireless. Indiferent de varianta fiecare calculator va primi un IP. Pentru a afla IP-urile conectate la reteaua LAN puteti folosi mai multe programe.

Ocazional, se va impune nevoia sa trimiteti mesaje pentru toti utilizatorii din aceeasi retea. Sistemul de operare Windows detine o functie ce permite realizarea acestui lucru. In cadrul sistemului de operare Windows 7 aceasta functie este denumita MSG.EXE, in vreme ce in cadrul celorlalte sisteme de operare Windows aceasta este denumita Net Send. Pentru a accesa aceasta functie trebuie sa deschideti fereastra Command Line. Mesajul trimis de dumneavoastra va ajunge la ceilalti utilizatori din aceeasi retea, fereastra de text fiind prevazuta cu butornul „Ok” pentru a confirma citirea mesajului.

Accesarea fisierelor si a informatiilor stocate pe doua computere diferite poate fi facuta fara ca acestea sa fie conectate la aceeasi retea, ci folosind „Remote Desktop Access”. Singura conditie este conectarea ambelor compurtere la internet.

Sistemul de operare Windows permite capacitatea de a share-ui cu usurinta folderele, fisierele si alt tip de informatii pentru ca acestea sa poata fi accesate cu multa usurinta si de alti utilizatori ai aceleasi retele. Daca insa, preferati ca unele informatii sa ramana ascunse, puteti modifica in mod simplu setarile computerului dumneavoastra.

Odata cu sistemul de operare Windows 7, Microsoft a inclus optiunea HomeGroup, ce permite conectarea computerelor wireless in vederea share-uirii imprimantelor, fisierelor si a altor informatii. Daca, insa, nu mai doriti sa share-uti aceste infiormatii cu alti utilizatori din reteaua respectiva puteti sa va deconectati la acesta optiune.

Puteti accesa simultan doua computere conectate la aceeasi retea de internet cu ajutorul unui router. Routerul este un dispozitiv ce permite conectarea mai multor computere la aceeasi conexiune de internet, fara a fi necesara achitarea unor taxe suplimentare. Folosirea mai multor computere simultan poate scadea viteza de procesare a informatiilor si asta cu atat mai mult cu cat ambele computere sunt folosite simultan pentru jocuri sau vizualizarea filmelor online.

O retea de calculatoare este alcatuita prin conectarea a doua sau mai multe calculatoare in vederea accesarii informatiilor de pe reteau respectiva. Majoritatea retelelor de calculatoare folosesc routerele pentru a conecta calculatoarele dintr-o locuinta, birou sau chiar mai multe cladiri. Exista, insa, posibilitatea crearii unei retele de calculatoare directe cu ajutorul a doua tipuri de cabluri: cabluri USB de transfer si cabluri Ethernet crossover. Acest tip de retea este eficienta pentru upgradarea calculatoarelor si transferul fisierelor cu dimensiuni foarte mari.

MAC-ul (Medium Control Access) este o adresa de identificare a unui hardware cuplat la reteau de internet. In general adresele MAC au un cod unic in intreaga lume, motiv pentru care adminitratorii de retele folosesc routere pentru a-l ascunde. Unele firme de furnizare Internet (ISP) impun acest tip de reconfigurare prin alcatuirea unei liste cu adrese MAC acceptate. Cu toate acestea, exista posibilitatea clonarii adreselor MAC a ruterelor.